Вибрані твори братів Стругацьких

Вибрані твори братів Стругацьких

 

Брати Стругацькі — незвичайний творчий тандем, який подарував світу не один гідний твір у жанрі наукової фантастики. Вони створювали короткі оповідання, романи, кіносценарії. Створені письменниками світи стали основою комп'ютерних і рольових ігор.

Хто вони такі, брати Стругацькі?

Небагато любителів науково-фантастичної прози можуть похвалитися тим, що знають імена знаменитих братів. І точно не всі фанати знають про терени їх творчого шляху. Аркадій та Борис Натановичі Стругацькі не були схожі ні зовні, ні своїм підходом до творчості, ні життям, хоч вони прожили її практично пліч-о-пліч.

Старший брат народився Батумі, а молодший — у Ленінграді. Наразі одна з площ Санкт Петербурга носить ім'я знаменитих фантастів. Аркадій почав писати, як і належить старшому братові, першим. Ще до війни він створював короткі оповідання, які зникли у запалі блокади Ленінграда.

Молодший, Борис, взявся за перо лише у 1950-х роках. Спочатку молоді люди обмінювалися власними творчими задумами, але поступово це переросло у співпрацю. За довге життя брати Стругацькі написали багато яскравих творів, що поповнили світову скарбничку наукової фантастики. Ось деякі з їх знаменитих книг братів Стругацьких, які можна читати онлайн:

Короткий зміст книги «Важко бути богом»

Сюжет повісті розгортається на планеті, де мешкають інопланетяни, надзвичайно схожі з людьми, але з розвитком, що значно відстає від земного. Земляни, таємно маскуючись під місцевих жителів, грають роль спостерігачів з інституту експериментальної історії. Вони стежать за розвитком цивілізації, але не можуть втручатися, навіть якщо відбуваються обурення та кровопролиття.

Агентам дозволено лише непомітно запобігати помилкам, здійсненим землянами. У державі Арканар править король. Землянин на ім'я Антон, відомий на планеті як дон Румат Есторський, дворянин, стежить за подіями у державі. Проте тим, що діється, Антона шокує. Владою користуються недбайливо, народ страждає, а грамотні та розумні зазнають гонінь. За всім цим стоїть жорстокий і неосвічений дон Реба, людина із явними амбіціями до влади.

Керуючись своїми переконаннями, Румат намагається змінити ситуацію, але стикається із опором. Він зустрічається зі спостерігачем Олександром Васильовичем, який давно перебуває на планеті і легше адаптувався до ситуації, що склалася. Антон висловлює занепокоєння, вважаючи, що ситуація виходить з-під контролю та розкривається відкритий фашизм. У відповідь Олександр Васильович радить йому не втручатися та просто спостерігати. Читати книгу «Важко бути богом» українською можна на нашому сайті.

«Населений острів»

Як і багато інших творів знаменитих письменників, роман є частиною особливого всесвіту. Особливістю повісті є те, що вона одна із усієї трилогії розкриває сюжет від третьої особи. Назва пародіює одну з найвідоміших у світі наукової фантастики книг — «Таємничий острів» Жюля Верна. Водночас автори дають натяк на те, що навіть невідомі та безлюдні планети (як і острови) можуть бути заселені та мати власну цивілізацію.

Головний герой книги Максим Каммерер, дослідник космосу. Він терпить аварію на невідомій планеті з придатною для дихання атмосферою. Його літальний апарат вибухає невдовзі після аварії. Як виявляється згодом, його підібрали місцеві жителі. Планета населена.

Потрапивши на службу в гвардію, Каммерер, якого місцеві жителі називають Мак Сім, знайомиться з влаштуванням цієї країни, якою правлять «Невідомі Батьки». Вони нібито припинили війну планети. Їм протистоять партизани-маргінали, яких називають виродками. Що трапилось далі, читайте в книзі «Населений острів» онлайн на нашому сайті.

«Пікнік на узбіччі»

У романі розповідається про реальний світ, до якого проникли прибульці. Після свого відбуття дивні істоти залишили Землі Зони. У цих районах спостерігаються незвичайні події, виявляються дивні артефакти та предмети. Головними детективами є сталкери. Продаючи космічні артефакти, вони заробляють на життя.

Десь у середині Зони розташована Золота куля, здатна виконати будь-які бажання. Мрія кожного сталкера знайти її. Редрик Шухарт — найкращий у своїй справі, йому вдається досягти заповітної мети, але проблемою стає вибір найзаповітнішого бажання. Повністю книгу «Пікнік на узбіччі» читайте онлайн.

Відгуки на статтю Вибрані твори братів Стругацьких

    Немає результатів.
×